A csatlakozóaljzat típusai

Csatlakozóaljzat
Csatlakozóaljzat
Csatlakozóaljzat

A mai világban, az emberek számos elektromos készüléket használnak napi szinten. Ezeket a készülékeket időről-időre tölteni kell, ami a csatlakozóaljzat és dugasz segítségével történik. A hálózat frekvenciája, az elektromos feszültség és a szabványos dugasz és aljzat mérete országonként változik.

Külföldi utazások során, érdemes tájékozódni arról, hogy a különböző elektronikai készülékek adaptereinek megfelelő csatlakozóaljzat megtalálható-e az adott helyeken. A világ országaiban jelenleg 15 különböző betűvel jelölt típusú konnektorok és dugaszok használata ismeretes.

Magyarországon leginkább elterjedt az F. típusú dugasz és csatlakozóaljzat. Ez a típus kétoldali földelést biztosít, amit Európán kívül Oroszországban is használnak. Az F jelölésű csatlakozóaljzat oldalt földelt és ebbe általában gond nélkül lehet földeletlen,

C szabványú dugaszt dugni, kivéve a kör alakú dugaszokat, amelyek a régi eszközöknél találhatóak. A legújabban gyártott készülékek az F és E szabványú csatlakozóaljzat szabványnak megfelelő dugasszal vannak ellátva.