A konyak nevének származása

Konyak
Konyak

Kevesen tudják, hogy a legtöbb alkoholos ital neve nem pusztán egy fantázianév, hanem általában kötődik a szesz feltalálásának területéhez, esetleg személyéhez.

Ugyanez a helyzet a konyak esetében is, ugyanis ez az előkelő, felsőkategóriákba tartozó ital a nevét a Franciaországban található Cognac községről kapta. Ez a tölgyfahordóban érlelet borpárlat még rengeteg olyan kritériummal rendelkezik, ami egyedivé és már-már elérhetetlenné varázsolja.

Ilyen például az előállításának módjára vonatkozó jogszabály, ami kötelez a több mint 300 éves készítési folyamatra. Továbbá szigorú törvény vonatkozik a konyak összetételére.

Pontosan meg vannak határozva azok a szőlőfajták, amiből a konyak 90%-a, illetve a maradék 10%-a készülhet. Természetesen azzal a kikötéssel is találkozhatunk, ami a konyak lepárlását foglalja magába. Ugyanis ahhoz, hogy az ital elnyerhesse a konyak nevet, a kétszeres lepárlásnak rézüstben kell történnie, aminek teljesülése után a párlatnak minimum 2 évig kell francia tölgyfahordóban érlelődnie.