A repcetermelés az ország minden területén elterjedt. Tavasszal nagyon sok területet beborít a sárga, szemet gyönyörködtető virágtakaró. A repce virágokról begyűjtött nektár adja az „alapanyagot” a repcemézhez. A repceméz legfontosabb tulajdonsága, hogy alacsony savtartalommal rendelkezik, ennek köszönhetően a gyomorsav-túltengés remek ellenszere. Ugyanakkor gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is ismert, ezért különböző gyulladások, sérülések esetében is ajánlott a fogyasztása.
A repcemézben rengeteg szőlőcukor található, ami nagyszerű energiaforrás, ezért az energiaszükségletünk kielégítésére elegendő napi néhány kanállal fogyasztani ebből a finomságból. Ugyanakkor a repceméz felhasználható teába, kávéba is. Jellegzetes íze miatt sem módosítja az italok ízét, meghagyva eredeti aromájukat. A repceméz sütésre is kiválóan alkalmas. Amennyiben kifejezetten édes süteményt szeretnénk készíteni, ajánlott valamilyen más mézzel vegyíteni, hiszen íz világát tekintve, kissé érdekes aromájú „anyagról” van szó.