A népszerű világhódító vodka

vodka
Vodka

Az oroszok nemzeti itala ez a nedű. De nemcsak ők, hanem a lengyelek és némely skandináv nemzet is ugyanígy a magáénak említi. A 20-ik század elejéig a világ nagy részében nem is volt ismert a lélekmelegítő vodka, ami másnap egyáltalán nem okoz fejfájást, a többi italhoz képest.

Először az orosz forradalom úgymond mellékhatásaként kezdte hódítását, majd a szétszóródott arisztokrácia és a polgárok nem akartak lemondani az ő „vízükről”. 1928-ig volt alkoholtilalom, de utána az emigránsokat befogadó országokban ez a nedű kezdett népszerű lenni, mert aki megkóstolta, az rögtön megszerette.

A vodka manapság sokak kedvence és nem csupán azért, mert másnap a buli után nincs „macskajaj”. Ha nem tisztán isszuk, akkor a vodka alkalmazható koktélként is. A bátrabbak kipróbálhatják kísérőként a savanyú uborkát, húsgombócot, de használhatunk mellé citromot, kólát, narancsot, tonikot, paradicsomlevet. A végeredmény garantáltan mindig tökéletes lesz, mert mindenki a saját szája íze szerint alkalmazhatja.