A svédek ünnepi desszertje a gyömbéres keksz

gyömbéres keksz
gyömbéres keksz

A svéd mézeskalács néven is ismert süteményt egész évben sütik, de különösen karácsonykor népszerű, amikor vonzó formákra vágják, gyakran cukormázzal díszítik és néha karácsonyi dekorációként fel is akasztják. A gyömbéres keksz eredetileg sokkal fűszeresebb volt, mint manapság.

Valójában a svédek azért hívják ezeket pepparkakornak, azaz borsos sütinek, mert sok borsot tartalmaznak. A gyömbéres keksz az ókori hiedelem szerint, állítólag gyógyította a betegségeket, elűzte a depressziót és serkentőszerként is ismert volt. Nem csoda, hogy olyan népszerű lett. A gyömbéres kekszek manapság már szinte mindig barnák, de korábban néha fehérek voltak. Az utóbbi években népszerűvé vált, hogy a pepparkakort egy szelet kéksajttal eszik.

Ne feledjük azonban, hogy a gyömbéres keksz nagyon gyorsan megpuhul, ezért hagyjuk az utolsó pillanatra az összeállítását vagy kérjük meg a vendégeinket, hogy maguk kenjék rá a sajtot! A páratlan illatával együtt garantáltan karácsonyi hangulatot varázsol minden otthonba.