A szövegírás és a keresőoptimalizálás kapcsolata

szövegírás
Szövegírás

Írni lehet sok mindent, a regényektől kezdve, a dalszövegeken át az egyszerű magánlevélig. Az online marketing szempontjából a szövegírás fogalma egészen mást takar. Napjainkban ez a kifejezés az internet kontextusában a klasszikus stílustól teljes mértékben eltérő formában van egyre inkább jelen a köztudatban. A SEO, (Search Engine Optimization) kifejezés magyar fordításban keresőoptimalizálás. Az ebben a szellemben történő szövegírás célja, hogy a Google organikusan és térítésmentesen hozza előrébb az adott oldalt a keresési listán anélkül, hogy fizetni kellene az online reklám megjelentetéséért.

A tartalommarketing egyik eszköze ez az ilyen módon történő web szövegírás, ami a megfelelő kulcsszavak beépítésén alapul. A SEO szövegírás alkalmazásával megírt cikkek automatikusan idővel feljebb és feljebb kerülnek a keresési találatok megjelenítésekor. Ez azért fontos, mert az érdeklődő leginkább csak az első néhány javaslatot nyitja ki és olvassa el, nem tölt el órákat azzal, hogy mindegyiket átböngéssze. Egyértelmű, hogy minél feljebb van az adott írás, annál jobban megnő a látogatottság, mint ahogy a profit is.

Az, amelyik weboldal sikeres akar lenni a digitális világban, ezt a lépést nem hagyhatja ki. A szövegírás másik fontos paramétere, a kulcsszavak mellett, hogy a kompozíció minőségről kell árulkodjon. A jól megírt és hiteles tartalmat közvetítő tartalom nélkül ma már sajnos egyetlen honlap sem versenyképes. A legismertebb keresők egyre bonyolultabb algoritmusokkal dolgoznak, mert a feltöltött dolgok száma is rohamosan nő és a közöttük való komolyabb navigálás egyre inkább releváns. A netre szánt publikációk megírásához számottevő kreativitás, rugalmasság és tudás szükséges, csak így lehet színvonalas és korszerű a feladat elvégzése.

A webes szövegírás a 21. század műfaja, így az oldalak és a linképítés elengedhetetlen feltétele. Amennyiben a kliens nem tudja még kivitelezni a megfelelő szövegírás elkészítését, mindenképp ajánlott alaposan utánanézni ennek a relatíve új kifejezésmódnak. Legkézenfekvőbb megoldás mindig elsődlegesen a szakember véleményét, tanácsát, egyéb segítségét kérni. Nem szabad zsugoriskodni, ugyanis egy profi módon elvégzett szövegírás mindenképpen megéri a befektetett pénzt. Számos olyan egyéni vállalkozót, illetve nagycéget is lehet találni a világhálón, akiknek egytől-egyig ez a kényes hivatás jelenti a kenyérkeresetüket. Az internetes szövegírásnál más szabályrendszer uralkodik, mint mondjuk az irodalmi szövegek esetében, azonban ez semmiképp sem megy a minőség rovására.