A térdfájdalmak okai és kezelése

térdfájdalmak
térdfájdalmak

A térd egy rendkívül sérülékeny ízület. Így tehát gyakran érik sérülések és alakulnak ki különböző eredetű térdfájdalmak. Mi állhat a fájdalom hátterében? A térdfájdalmak hátterében leggyakrabban a különböző sportsérülések vagy balesetek állnak, de problémát jelenthet a mozgásszegény életmód és az elhízás is.

Ezek következtében az ízületet alkotó porcos ízfelszínek kopni kezdenek és előbb vagy utóbb az ízületi gyulladás, duzzanat, illetve fájdalom jelentkezik. Az ízületi kopás és a vele járó duzzanat, gyulladás és fájdalom, túlerőltetés, illetve extra terhelés hatására is kialakulhat. Tehát nem kell feltétlenül sport közben sérülést szenvedni ahhoz, hogy túlerőltesse a térdét és károsodjon a térdízület.

Bizonyos monoton munkahelyi tevékenységek is előidézhetik a sokízületi gyulladásnak is nevezett oszteoartritiszt és a köznyelvben porckopásként ismert artrózist. Sőt, a térdfájdalom autoimmun eredetű is lehet. Az autoimmun eredetű reumatoid artritisz, szintén gyulladással és fájdalommal járó ízületi betegség, ami kezeletlenül ráadásul az ízületi deformitásához is vezethet.

Ez esetben tehát nem túlerőltetésről van szó, hanem a szervezet túlreakciójáról. A szervezet bizonyos esetekben önmaga ellen fordul. Az immunrendszer normál esetben a szervezetbe hatoló kórokozókat felismeri, azonosítja és inaktiválja.

Ha azonban az immunrendszer hibásan dolgozik és túl sok fehérvérsejtet irányít az adott területre, kialakul az autoimmun eredetű gyulladásos folyamat, ami súlyosan veszélyezteti az ízületi egészség megőrzését. Amennyiben Ön ízületi gyulladást tapasztal, mielőbb kérjen szakértő segítséget. Milyen kezelés segíthet?

Első körben a pihentetés és a jegelés, vagy olyan konzervatív terápiás kezelések, mint például a gyógytorna és a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása. Ha ezek nem segítenek, akkor jöhet a következő szint, olyan orvosi terápiás kezelésekkel, mint például a PRP terápia, az őssejt terápiás kezelés, hyaluronsav injekció, a közvetlenül ízületbe fecskendezett szteroid injekció, vagy a lökéshullám terápia.

Ha pedig ezek a lehetőségek sem hozzák a kívánt eredményt, vagy már nem segítenek, akkor a térdfájdalmak megszüntetése kizárólag műtéti úton lehetséges. Szeretne időpontot kérni Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára? Itt teheti meg.