A világítás szerepe az enteriőrben

világítás
világítás

A helyiségek egymástól való elhatárolásához nemcsak bútorokat és virágcserepeket használhatunk. A belsőépítészek az ilyen esetekben újabban egyre gyakrabban nyúlnak a világítás egyik vagy másik formájához.

A zónázás különösen fontos a kisebb területű lakások esetében. A konyhában például szükség van a munkaterület elkülönítésére az étkezőasztaltól. A munkalapot beépített spotlámpákkal emelhetjük ki. Az étkezőasztalhoz választva világítást viszont tanácsosabb egy állítható magasságú csillár mellett dönteni.

Ennek gyengéd fényt kell biztosítani, hogy hangulatos légkört teremtsen az étkezéseknél. A nappali általában az otthon legnagyobb helyisége, ami több funkciót is elláthat.

Ez a vendégek fogadásának a helyszíne, a gyermekeknek játszótér, a család többi tagjának pedig a pihenés szigete. Mindezen zónák elhatárolásához más-más fényforrást használnak, ami egyértelműen jelzi a határokat. A pihenőterület helyét fali és álló lámpákkal világítják meg, a vendégteret csillárral, a játszó sarokhoz pedig a felső világítás mellett álló lámpákat is alkalmaznak.