Ablaktisztítás csíkmentesen – a szakértő tanácsai

ablaktisztítás csíkmentesen
Ablaktisztítás csíkmentesen

A piszkos nyílászárók elrontják a házról alkotott benyomást, függetlenül attól, hogy az mennyire tiszta és szép. A szennyeződéseket okozhatja a por és az eső, a növények öntözésekor használt permetezőgép, az ujjlenyomatok, valamint a kondenzáció és a rovarok lerakódása az ablakokon. Az ablaktisztítás csíkmentesen nem tartozik a legkönnyebben elvégezhető házimunkák közé. Sok múlik a választott termékeken és eszközökön is. Előzetesen több rongyot kell előkészíteni a szer felviteléhez, vízzel való lemosásához és az üveg szárazra törléséhez.

A boltokban mikroszálas kendő is kapható ehhez, de sokan inkább közönséges újságpapírt használnak az utolsó szakaszhoz. A kereskedelemben kapható tisztítószerek és eszközök mellett, léteznek kipróbált és bevált házi készítésű készítmények is. Ezek általában olcsóbbak a bolti társaiknál, de nem mindig megfelelő minőségűek ahhoz, hogy az ablaktisztítás csíkmentesen menjen végbe.

Az ammóniát tartalmazó mosószeres oldat nagyon egyszerűen elkészíthető. A recept szerint 3 liter vízhez 3-4 milliliter ammónia szükséges. Az oldatot minden esetben többször le kell öblíteni vízzel, amíg az üvegek tiszták lesznek. Az ecet és a citromsav is népszerű házi szer, valamint a szennyeződések eltávolítása mellett, fertőtlenítő és rovarriasztó hatású, ami különösen nyáron fontos.

Az oldathoz 2 pohár meleg vizet el kell keverni 100 ml ecettel. Használjunk szórópisztolyt a szer egyenletes felviteléhez az üvegre, hogy az ablaktisztítás csíkmentesen történjen! Az ecetnek sajátos szaga van, sokan ezért helyettesítik természetes citromlével, ami szintén tisztára mossa az üveget, de nem hagy feltűnő illatot maga után.