Az alkoholos italok sokfélék lehetnek

alkoholos italok
alkoholos italok

Az efféle termékek etanolt tartalmaznak, ebből kifolyólag narkotikus hatásuk van. Az alkoholos italok általában gyümölcsökből, gabonafélékből és egyéb cukorforrásokból készülnek. Két fő csoportot különböztetnek meg, ami az erjesztett és az égetett szesz.

A legtöbb országban legálisan fogyaszthatóak, valamint forgalmazhatóak. A sör az egyik legrégebben ismert és legelterjedtebb nedű. A víz és a tea mögött, a harmadik legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital. Gabonacefre malátás főzésével és erjesztésével készítik. Az alapanyagához a legtöbb esetben komlót kevernek, aminek köszönhetően kesernyés ízt kap. Az alkoholos italok közé tartozik a bor is. Leginkább szőlőből állítják elő, de ritkább esetekben használnak különböző gyümölcsöket, mint például szilvát, cseresznyét vagy almát.

Az erjesztése a sörnél hosszabb ideig tart, amit több hónapos érlelés követ. A szőlőbor alkoholtartalma 9-16 %, a gyümölcsből készült változaté pedig 4-5 %. Az alkoholos italok mérsékelt fogyasztása pozitívan hat az egészségre.