Az ingatlanpiac helyzete 2014-ben – mi várható Magyarországon?

Vidéki ingatlanbefektetések
Vidéki ingatlanbefektetések
Vidéki ingatlanbefektetések

Április 10-én került megrendezésre a Portfolio.hu-RICS Property Valuation 2014 konferencia, ahol hazai és neves nemzetközi előadók fejtették ki nézőpontjukat a magyarországi  ingatlanhelyzettel, valamint a vonatkozó finanszírozási formákkal kapcsolatban. A szakértők elsősorban arra keresték a választ, hogy várható-e az ország számára a jövőben növekedés, és beindul-e végre ingatlan téren a gazdasági fejlődés.

Az előadásokon szóba került, hogy a jelentősen lecsökkent betéti kamatok miatt új befektetési formák iránt kezdenek érdeklődni a piaci szereplők, melyek között a befektetési céllal ingatlant vásárlók egyre többen vannak. A Portfolio.hu-RICS Valuation 2014 konferencián részt vett a Lakatos Köves iroda is, de számos hitelintézet is képviseltette magát a rendezvényen, amely elsősorban a fejlesztőknek, az intézményi befektetőknek, valamint az ingatlanfinanszírozás terén tevékenykedő pénzügyi és jogi tanácsadók számára hasznos választásnak bizonyult.

Az előadások alapján összegezhető, hogy a korábbiakhoz képest némi fellendülés tapasztalható a hazai ingatlanpiacon, főként Budapesten, valamint Ausztria közelsége miatt Győrben és Sopronban, de a gyenge forint árfolyam még egy ideig biztosan mélyponton tartja majd az ingatlanértékesítést.

A Növekedési Hitelprogram témája mellett a vidéki ingatlanbefektetések is szerepeltek az érintett területek között. Ezzel kapcsolatban még mindig problémát jelent, hogy nehéz új bérlőket találni az egyes ipari méretű ingatlanokra, fejlődés tehát egyelőre a nagyobb városokban várhatóak ilyen téren is. Előreláthatóan az elkövetkező 18-36 hónap a vidéki ingatlanfejlesztések szempontjából is sok pozitívumot tartogat majd.