Egyedülálló történelem áll az abszint mögött

abszint
Abszint

Ez az ízesített szeszesitalok közé sorolt nedű színes történelemmel büszkélkedik. Az abszint az üröm, az ánizs és az édeskömény virágainak, leveleinek, valamint kisebb mennyiségben más gyógynövények kivonatának eredménye. Mivel az abszint általában jellegzetesen zöld színű, akár természetes, akár hozzáadott színezékkel készül, sokszor Zöld Tündér névvel is illetik.

Az ital pontos eredete tisztázatlan. Az üröm gyógyászati felhasználása az ókori Egyiptomba nyúlik vissza. A kivonatát és a borban áztatott leveleit már az ókori görögök is használták gyógyszerként. Ezen túlmenően, az ókori Görögországban bizonyítottan létezett ürömmel ízesített bor. A Zöld Tündért tiszta formájában is isszák, de ez nálunk nem túl gyakori.

Keserű íze miatt, különböző típusú likőrökkel kell keverni. Az arányokat úgy kell megválasztani, hogy a másik alkohol ne nyomja el az abszint ízét, hanem csak édesítse azt. Az ínyencek édes pezsgővel vagy habzóborral is keverhetik. Természetesen tisztán is lehet inni, de nem mindenki lesz képes lenyelni.