Egyszerű de hatékony a kerti csepegtető rendszer

kerti csepegtető rendszer
kerti csepegtető rendszer

A csepegtetős locsolórendszerek a legegyszerűbb kerti berendezések közé tartoznak. Ennél a víz kiosztásában a termőtalajnak jut a főszerep, nem úgy, mint a felszín felett elhelyezett, esőztető öntözőrendszer esetében. A kerti csepegtető rendszer egyszerű jellege azonban ne tévesszen meg senkit. Hiába van szó egy szimpla szerkezetről, a hatékonysága vitathatatlan.

Ugye a termőközegbe való közvetlen kijuttatás hozzájárul a párolgási veszteség csökkentéséhez. Emellett pedig az is pozitívum, hogy a víz célzottan a gyökérzónához jut úgy, hogy közben a talaj levegőző képessége megnő. Az alacsony vízmennyiség gyakori kijuttatásával könnyen szabályozható a pontos vízigény és elkerülhető a túlöntözés, illetve a termőközegből való tápanyag kimosódás.

Nem meglepő hát, hogy rengeteg esetben nem a komplex megoldások, hanem a kerti csepegtető rendszer válik be. Amit a mezőgazdászok kedvelnek ebben, az a tény, hogy könnyebben befolyásolható és kontrollálható a termék minőség és mennyiség relációja.

Mindezt pedig tovább lehet fokozni abban az esetben, ha a kijuttatott vízmennyiséggel még oldott tápanyag is kerül a gyökerekhez. Mit kell tudni a kerti csepegtető rendszer technikai és működést illető adatairól? Lágy polietilén műanyag csövekből áll, amik 2 vagy 4 liter vizet bocsátanak ki óránként az alacsony nyomásra nyíló perforációk révén.

Öntözőrendszer szett: a szórófejek fontossága

A locsolórendszerek zónáin a szórófejek biztosítják a közvetlen vízkibocsátást. Egy teljes öntözőrendszer szett részét képezik a különféle szórófejek is. A megfelelő, az adott feladathoz maximálisan illő modellek kiválasztása és kiosztása határozza meg az egész rendszer funkcionálását és hatékonyságát. Az öntözési távolság, a kijuttatott vízmennyiség különbözőségének okán több, működésében különböző szórófej típus lett kifejlesztve.

Nagyon kedvelt az olyan öntözőrendszer szett, amelyik a rotoros változatokra épül. Ezek nagy területekhez lettek kifejlesztve. Ott vannak még a rotary fúvókás modellek is. Igazából ezek spray szórófejek, amik olyan helyeken tökéletesen beválnak, ahol a víz mennyisége vagy épp a nyomása korlátozott.