Esztrich beton a biztos alap

Az esztrich beton jellemzői
Az esztrich beton jellemzői
Az esztrich beton jellemzői

Az építkezésben jártas szakemberek tudják, hogy többféle aljzatbeton létezik. Esztrich beton az a réteg, ami közvetlenül a burkolat alá kerül. Ez jellemzően egy 2-8 cm vastagságú betonréteg, ami a cement mellett, műgyantát és más speciális adalékot is tartalmaz.

Ha nem megfelelő volt ennek a rétegnek a kivitelezése, akkor repedések keletkeznek rajta. Egyszerűbb esetben csak a gyors száradás, zsugorodás miatt, pókhálószerűen bereped az Esztrich beton.

Könnyű ezeket a keskeny repedéseket kitölteni epoxi gyantával a teljes száradás után. Azonban, ha dilatációs repedések tarkítják az Esztrich felületét, akkor már betonvarrást kell alkalmazni. A javítandó repedést 2-3 mm mélységben ki kell tágítani és araszonként az aljzatvastagság feléig bevágásokat kell készíteni, majd portalanítani kell a felületeket.

Esztrich kötőlemez kerül ezekbe a bevágásokba, utána ki kell tölteni gyantával és kvarchomokot szórni a tetejére. Mindez azonban mit sem ér a kiváltó ok megszüntetése nélkül, hiszen a dilatáció meg fogja repeszteni újra a felületet.