A fotós világítás kifinomult használata

Fotós világítás
Fotós világítás

A multimédiás eszközök fejlett világában már senkinek sem nehéz megtanulni fotót készíteni. Azonban nem minden alkalommal sikerül a készített kép. A fotós világítás lényeges mozzanat a profi képkészítés során.

Akik nem amatőr szinten foglalkoznak fotózással, azok tudják, hogy a világítástechnika fényei három csoportba sorolhatóak: fő-, díszítő-, derítőfény. A legnagyobb jelentőséggel a nevéből is adódóan a főfény bír. Ez biztosítja az árnyékot, a szükséges fénymennyiséggel együtt. Használatával kiemelhet bizonyos részeket a képen vagy éppen fordítva, elrejthet, elfedhet egyes jellemzőket. A fotós világítás feladata, hogy annyi fényt adjon a képnek, hogy az esztétikus, egyedi legyen. Túl sok árnyék a képen sokszor zavaró.

A fényekkel teheti vidámabbá, lágyabbá. Ugyanakkor az sem mindegy mit fényképez. A fotós világítás kellékeit előszeretettel használják tájképek, portrék, csendéletek fotózása során is. Több árnyékot általában a képregény jellegű fotózáskor használnak. Az ilyen képeknél kevesebb fényt alkalmaznak.