A főzéshez, sütéshez használt olajok

Főzéshez használt olajok
Főzéshez használt olajok

A főzés és sütés sikere csakis az alapanyagok minőségi jellegétől függ, ami teljesen érthető, hiszen nem jó húsokból, zöldségekből, fűszerekből és esetleg gyümölcsökből csodákra senki sem képes, még Gordon Ramsey sem.

Kevesen tudják, de a jól megválasztott olajok is hozzájárulnak az ínycsiklandó ízek eléréséhez. Ezzel leginkább azok vannak tisztában, akik otthonosan mozognak a mediterrán konyha világában, ami bizony igencsak az ismertebb olajokra támaszkodik. Itt főként az olívaolajra kell gondolni, aminek az extra szűz fajtája finomabbá tehet bármilyen húst és salátát is, arról nem is beszélve, hogy roppant egészséges. Ennek a napi kevés fogyasztása is erősítheti az érrendszert.

A magyar konyhában az olajok tekintetében sajnos leginkább csak a napraforgóolaj ismert. Sokan azonban esélyt adtak a tökmagolajnak és a már említett olívaváltozatnak is, amivel számos specialitást még sajátosabbá lehet varázsolni. Az olajok megvásárolhatóak a legkisebb boltokban és a hatalmas szupermarketekben is, sok esetben igen olcsón.