Hogyan készül a pálinka?

pálinka
Pálinka

A leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a cseresznye, az eper, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcs megfelel az előállítására. A pálinka megnevezést kizárólag Magyarországon és négy másik osztrák tartományban használják. A borokhoz hasonlóan, ezt az italt is pihentetni kell. Ez idő alatt alakul ki a jellegzetes íze és illata.

Miután beérik, harmonikusabb, lágyabb és karakteresebb lesz. A pihentetés történhet tölgy- és eperfahordóban egyaránt. A hordókat nem szabad teljesen teletölteni, hagyni kell néhány liter szabad helyet. Az üres területen a levegőben található oxigén pozitívan hat a pálinka beérésére. Minimum 6-8 hétig kell érlelni szobahőmérsékleten.

Érdemes tudni, hogy minél hosszabb ez az idő, az ital minősége annál jobb lesz. A Vilmos körte ez alól kivétel, hiszen ennek a nedűnek a teljes beéréshez mindössze 4 hétre van szükség. A főzést követően a hígítás desztillált vagy lágyított vízzel történik. A pálinka tárolása 15-20 C fokon javasolt 75 % nedvességtartalom mellett. Nem előnyös, ha a helyiségben a hőmérséklet ingadozik.