Játékházak a fantáziák megélésére

játékházak
játékházak

A kicsik nagyon sokszor a felnőtteket utánozzák játék közben is. Szeretik megeleveníteni azokat a pillanatokat, helyzeteket, amiket a mindennapokban látnak. A játékházak többek között ebben lehetnek a segítségükre, hiszen így a saját kis „életterükben” bújhatnak, például a szüleik bőrébe.

Úgy tehetnek, mintha ők vezetnének egy háztartást és különféle feladatokat találhatnak ki maguknak, mint amilyen a főzés, takarítás vagy éppen a gyereknevelés. Attól függ, hogy ki, mit lát otthon és mi fogja meg a fantáziáját. Az is megeshet, hogy egy kislányt a szerelő apukája varázsolja el és akkor egy műhelyt fog berendezni magának, hogy ugyanolyan ezermesterré válhasson ő is, mint a példaképe.

De egyszerűen csak búvóhelynek is kiválóak a játékházak, hiszen a kicsik is igénylik néha az egyedüllétet. Persze azért nem árt néha odapillantani, hogy mit csinálnak, főleg, ha a játékházak kint kapnak helyet, de alapvetően jó és hasznos, ha hagyjuk őket egyedül is lenni, akár éppen a játékházak rejtekében.

Fontos, hogy ne csak társaságban tudják lefoglalni magukat és ne kelljen ahhoz feltétlenül egyik másik gyerek vagy felnőtt, hogy el tudják tölteni az időt. Az egyéni játék elsajátításához egyébként a gyerek csúszda is megfelelő eszköz lehet, hiszen anélkül is kellő szórakozást tud nyújtani, hogy valaki figyelemmel követné az eseményeket.

Ráadásul mozgásra is bírja a manapság egyre kevésbé aktív gyerkőcöket, ami plusz előny. Bármi közbejöhet, ami keresztülhúzza a közös bringázós, sétálós, kirándulós terveket, de ha van az udvaron egy gyerek csúszda, akkor némi mozgás mindennap lesz a kicsik életében. Az egyetlen hátrány, hogy tér kell hozzá, ideális esetben a szabadban, hiszen a legkisebb gyerek csúszda sem helyezhető el akárhol.

Ugyanakkor, ha egyszer van hely, akkor érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert sokkal többet tehetünk a lurkóinkért egy gyerek csúszda megvásárlásával, mint azt elsőre gondolnánk. A mai világban még inkább szükség van az ilyen, már klasszikusnak mondható játékokra, mert a rohanó hétköznapok és modern eszközök sok mindent elvesznek a kicsiktől is.