Kikapcsolódás által feltöltődhetsz

kikapcsolódás
Kikapcsolódás

Ha valaki folyamatosan töpreng, gondolkodik és csak a munkára koncentrál, az előbb-utóbb mentálisan kimerül, ami depresszióhoz is vezethet. A kikapcsolódás tehát rendkívül fontos dolog! A magánéletet és a munkát külön kell választani, hiszen egyik a másik rovására mehet egy idő után. A lazításnak számtalan formája van.

Elmehetsz a barátaiddal, vagy a családoddal szórakozni, kirándulni, túrázni, de egy jó mozi is elterelheti a gondolataidat. Például érdemes kipróbálnod a meditációt vagy a jógát. A nyaraláshoz válassz olyan helyet, ahol körülölel a természet! A csordogáló patak hangja, a friss levegő és a madarak csicsergése megnyugtató érzéssel tölt majd el.

A kikapcsolódás szempontjából a wellness szalonok is kiválónak bizonyulnak. Egy fárasztó munkanap után sokan nem tudnak másra gondolni, csak arra, hogy vegyenek egy forró zuhanyt és bedőljenek az ágyba. Ez természetes, hiszen a passzív pihenés nélkülözhetetlen. A sziesztázásról biztosan hallottál már. A mediterrán és a dél-amerikai országokban szinte szokássá vált az ebéd utáni szundikálás.

Meg kell említeni, hogy a Harvard Egyetem kutatói, vizsgálatok alapján megállapították, hogy egy 30-40 perces délutáni alvás csökkenti a stresszt és kihat a hormonháztartásra. Ez relaxációs gyakorlatokkal is történhet. Többféle autogén tréning és vizualizáció technikával próbálkozhatsz, majd később eldöntheted, hogy melyik után érzed magad a legjobban.

Minden módszernek a célja a test ellazítása. A pihenés elhanyagolása nem egészséges. Néha jólesik az embernek elterelni a gondolatait a hétköznapi gondokról. Az aktív pihenés pontosan ezt a célt szolgálja. Az egyik leginkább elterjedt módja nem más, mint a sport. A testmozgás igencsak szerteágazó tevékenységi forma, ami számtalan lehetőséget kínál.

Sportolhatsz egyénileg vagy játszhatsz csapatban, a döntés a kezedben van. Persze, ezen kívül is létezik még jó néhány alternatíva a mentális felfrissülésre. A túrázás izgalmas, így nem véletlen, hogy sokan választják aktív pihenés céljából. Csodaszép tájakat fedezhetsz fel, nem beszélve arról, hogy a friss levegőn töltött idő mennyire jót tesz az egészségnek. Nagyon közkedvelt útvonal a Magas-Tátra, így könnyedén magad mögött hagyhatod a gondokat.

Erről a dologról elsősorban azt kell tudni, hogy korosztályonként eltérő. Az ember élete során az alvásigény némileg változik. Kutatások szerint, egy felnőttnek körülbelül 7-8, gyermekeknek 9 óra szükséges ahhoz, hogy kellőképpen kipihenjék magukat. Néhány dologra lefekvés előtt figyelj, annak érdekében, hogy az éjszakai szunyókálás zavartalanul történjen! Ne fogyassz elalvás előtt kávét vagy más koffeintartalmú italt, sőt, jóllakni sem javasolt!

Ez nem fog hirtelen megváltozni, ha mindig ugyanabban az időben történik a lefekvés. A szervezet hamar hozzászokik az időpontokhoz, így mindig kipihent leszel. Alvásigény tekintetében a csecsemők állnak az élen, hiszen napi 14-17 óra szundikálásra van szükségük az egészséges fejlődéshez. Tehát elmondható, hogy a lazítás, a szunyókálás és mozgás egyaránt a javunkat szolgálja.