A legjellemzőbb korai bőrrák tünetek

Bőrrák tünetek
Bőrrák tünetek
Bőrrák tünetek

Mint ahogyan világszerte mindenhol, hazánkban is az egyik legtöbb halált okozó megbetegedés a rák, amelynek különféle fajtái a magyar lakosságot sem kímélik. A bőrrák az egyik leggyakoribb, amelynek kialakulására jó néhány szimptóma hívhatja fel a figyelmet. A korai szakaszban lévő bőrrák tünetek eléggé megtévesztőek lehetnek, így sajnálatos módon a legtöbb, ettől szenvedő személy nem tulajdonít nekik elég jelentőséget, összekevervén azokat más megbetegedésekkel.

Az elsődleges szimptómák között szerepelnek a testen jelenlévő, főként terjedelmesebb méretű anyajegyek elváltozásai, valamint a bőrrák tünetek a bőrfelszínen is megmutatkoznak, bőrpikkelyek, illetve foltok formájában. Ezek közül négyet lehet kiemelni, amelyek felhívhatják a figyelmet a betegség jelenlétére. Az aktinikus keratózis egy pirosas vagy barnás színű, pikkelyes, érdes felület kialakulása a bőrön, amely főként az olyan testrészeken alakul ki, amelyek jobban ki vannak téve az erős napsütésnek és a káros UV-sugárzásnak.

A bőrrák tünetek második jellemzője a laphámrák, amely szintén az előbb említett tényező, a napsugárzás hatására jön létre. Vörös foltként jelenik meg, amely a későbbiekben duzzanattá alakul, ami folyamatosan hámlik, azonban nem gyógyul. A harmadik ezek között a basalioma, egy fényes göböcske, amelynek színe rózsaszínes és apró méretű. A laphámrákhoz hasonlóan, ennek az esetében sem jellemző a szimptóma javulása. Könnyedén kialakulhat belőle fekély, majd többször kisebesedhet egymás után.

A bőrrák tünetek között talán a melanoma a legismertebb, ugyanis a legtöbb beteg akkor eszmél fel csak igazán, hogy talán nagyobb a baj, mint ahogy azt előzőleg hitte, amikor ezt észleli a testén. Ez a tünet az anyajegyekkel függ össze, azoknak a formájában, színében, felszínén és méretében jelentkező elváltozásokat jelöli. Általában az ilyen anyajegyek viszketnek, szabálytalan körvonallal rendelkeznek, több árnyalat vehető észre rajtuk, valamint formájuk aszimmetrikus. A fent említett szimptómák esetében érdemes azonnal orvoshoz fordulni.