Miért fontos a lefolyó tisztítása?

lefolyó tisztítása
Lefolyó tisztítása

Legyen szó egy kertes ingatlanról vagy egyszerű panellakásról, vannak olyan feladatok, amelyek ellátására fel kell készülni. A lefolyó tisztítása mindenképpen idetartozik. Az emberek többsége szereti halogatni a fontos feladatokat, aminek gyakran az a végeredménye, hogy olyankor kerülünk szembe azokkal, amikor már nincs semmilyen alternatív megoldás. Ha azt látjuk, hogy a lefolyóban egyre lassabban kezd el leszivárogni a nedvesség, akkor fontos cselekedni. A lefolyó tisztítása sokkal egyszerűbb, amikor az eltömődés még nem 100 %-os.

Mi okozhatja a problémát? Ez elég komplex kérdés, mert a zsíros lerakódásoktól kezdve a mosogatószivacsig, bármi lehet a ludas. Ha csak a konyhai maradékok és a zsírok jelentik az akadályt, akkor azokat még a boltokban kapható, hatékony oldószerekkel egyszerűen van mód eltávolítani, némi forró víz kíséretében. Ellenben, ha valamilyen idegen tárgy, például szivacs, rongy, csontdarab az okozója, akkor speciális eszközökre van szükség, amilyen a csőgörény. Van, amikor a pumpálás sem segít már. Ilyen helyzetekben elkerülhetetlen a szakember bevonása. Ami biztos tehát, hogy a lefolyó tisztítása akkor egyszerűbb, ha nincs az elhanyagolva. Jó tudni, hogy mi után érdemes nyúlni és kinek lehet szólni, amikor arra igény merül fel.

Rendszeres kell legyen a bojler vízkőtelenítés

A lefolyók esetleges eltömődésén túl, ami még jelentős problémákat tud okozni, az a vízkő. Nem csupán zavaró lerakódásokat képez a szanitereken, csempéken, de a különféle berendezéseket is károsíthatja. Tehát a bojler vízkőtelenítés meghatározó jelentőséggel bír. A vízmelegítőkben általában a fűtőszálakra telepedik rá a bevonat, aminek több súlyos következménye alakul ki. Az egyik, hogy csökkenti a hatásfokot, aminek következtében a rendszer több áramot fogyaszt. Ez a villamoshálózat túlterhelésig és rövidzárlat kialakulásáig fajulhat. A bojler vízkőtelenítés egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint pár évente új készüléket vásárolni.

A folyamathoz kellő ismeretek és felszerelés birtokában neki lehet állni, de a kockázatok mérséklése, megelőzése szükségessé teszi szakember bevonását a folyamatba. A művelet azzal kezdődik, hogy a hálózatról le kell választani az egységet. Ezt követően szét kell szerelni és kivenni az érintett alkatrészeket. Amint sikerrel végbement a folyamat és tiszta a tartály, valamint a kiegészítők, akkor mindent vissza kell helyezni a pontos sorrendben. A bojler vízkőtelenítés csak akkor mondható befejezettnek, amikor a rendszer ismét makulátlanul működik és sehol sincs szivárgás, csepegés.