Mikor jön jól az ékes lapszintező használata?

lapszintező
Lapszintező

A technológiai fejlődés sok területen érhető tetten. Az építőipar, azon belül pedig a burkolás szakterülete, jelentős reformokon ment keresztül. A folyamat ott kezdődött, hogy megjelentek a standard (15×15 cm) méretű mázas kerámialapok mellett, a sokkal nagyobb felületű, keményebb, természetes anyagok.

Ezeknek a formázásához már gyémántszemcsékkel ellátott vágó- és fúróeszközökre van szükség, de a lerakásuk sem történhet akármilyen módon. Ebben az ékes lapszintező használata tud kiváló segítséget nyújtani, ami garancia a gyors és eredményes burkolásra.

Így lesz könnyebb a munka a lapszintezővel!

Nem könnyű szakma, viszont annál szebb! A hidegburkolást sok szakember már-már művészi szinten műveli, viszont ehhez sok év gyakorlás szükséges.
Lényeges megismerni a különféle anyagok tulajdonságait és nagyon sok múlik a munkához használt eszközök minőségén. Régebben lapszintező nélkül sokkal nehezebb volt a kivitelezés, mint manapság. Egy ilyen készlettel egészen tökéletes felületek hozhatóak létre, több különálló darabból.

Ez azért kiemelendő, mert elég, ha csak egyetlen csempe csúszik félre, már vitte is magával az egész sort. Aki nem jártas a burkolás terén és mégis belevág, azzal előfordulhat, hogy már csak későn veszi észre a hibát, amit nehezen lehet kijavítani. A legtöbb esetben vissza kell bontani egészen az elrontott darabig minden csempét vagy járólapot.

A lapszintező erősen lecsökkenti az esélyét az ilyen helyzeteknek. A segítségével remek eredmény érhető el és még a munkát is felgyorsítja, hiszen sokkal gyorsabban szintbe állíthatóak a burkolólapok, a lapszintezőnek köszönhetően. Nézzük meg, miként történik az ékes lapszintező használata, hiszen ez fogja eldönteni, hogy valóban mennyi könnyítést nyújt a gyakorlatban!

Az ékes lapszintező használata tényleg gyerekjáték

Természetesen, mielőtt bármilyen munkának nekikezdenénk, fontos tisztában lennünk azzal, hogy az alapos előkészület nem maradhat el. Csak kellően egyenletes és jól tapadó felszínre szabad megkezdeni a csempézést. Mérjük ki a megfelelő helyet és amint leraktuk az első csempét, az ékes lapszintező használata máris kezdetét veszi. A csempeszintező talp bekerül a helyére, majd pedig következhet az újabb elem lefektetése.

Jó hír, hogy a fugakeresztek megspórolhatóak, ugyanis a talpak 1-5 mm nagyságban fugatávtartóként funkcionálnak. Ahogy megtörtén 2 csempe egymás mellé fektetése, majd azok vízszintbe állítása, máris következik az ék behelyezése. Ezzel nem szabad várni, ugyanis a csempeszintező szerepe, hogy megakadályozza az esetleges anyagmozgásokat, de nemcsak a száradás ideje alatt, hanem a munkálatok során ugyanúgy.

A csempeszintező elemek eltávolítása és ismételt felhasználása

Amint megtörtént a száradás, tehát másnap azonnal következhet az ékek eltávolítása. Ehhez elég egy erőteljesebb ütés és a talpak alsó részétől azonnal elválik a fül rész. Az ékes lapszintező használata itt nem fejeződik be, ugyanis az ékek azonnal újra munkába állíthatóak, egyedül a talpakat kell pótolni. A prémium alapanyagoknak hála, az ékek 25 alkalommal újra bevethetőek.

Ez esélyt ad a spórolásra, mert azokra nem kell gyakran költeni, ami pedig a talpakat illeti, nagyon olcsón elérhetőek. Rendelésnél viszont érdemes figyelni a termékek kompatibilitására. A nagy és kis ékes lapszintező használata nem oldható meg egyszerre, hiszen a méretek teljesen eltérőek. Az egyes elemek tehát nem kompatibilisek egymással.

Mikor melyik ékes lapszintező használata az ideális?

A kimondottan nagyméretű és vékony lapok esetében, a TLS-PRO csempeszintező hatékony megoldást nyújt a kivitelezés során. Az elemek oldalanként legalább 2-2 helyen legyenek szintezve, mert így biztosítható igazán a kívánt sík felület megtartása. A kisebb méretű vagy közepes elemeknél a TLS-BASIC kis ékes lapszintező használata tökéletesen megfelel az elvárásoknak.

A kikönnyített rendszerű termékek olcsóbbak, de ugyanolyan hatékonyan lehet velük bánni. További alternatívaként választhatóak a csavaros vagy többször felhasználható csempeszintező változatok, amik szintén gondoskodnak a pozitív végeredmény eléréséről. Érdemes lehet több típust letesztelni és a gyakorlati tapasztalatok alapján dönteni. Ami viszont biztos, hogy az ékes lapszintező használata nem véletlenül kedvelt a szakemberek körében.