Mire jók a komposztálók?

komposztálók
komposztálók

Ön is él-hal a kertészkedésért? A hobbija során tudatosan próbálja kerülni azokat a szereket, amelyek köztudottan vegyszerezettek? A komposztálók éppen erre lettek kitalálva. Ezek a szerkezetek alapvetően rendkívül egyszerűen működnek. A komposztáló folyamat során a szerves elemek lebomlása által keletkezik az úgynevezett humusz, ami képes értékes tápanyagokkal ellátni a földet, így pedig elkerülhetjük a műtrágyák használatát.

Fontos, hogy amennyiben megtaláltuk a megfelelő példányt, mindenképpen vegyük figyelembe a használatára vonatkozó szabályokat! A szerkezet felállításakor ügyeljünk arra, hogy napsütötte területre helyezzük el, ugyanis ez képes felgyorsítani a lebontó folyamatot.

A komposztálókba általában a kerti, valamint a házi hulladékot is belerakhatjuk, azonban a húst, az étolajt, a csontot, valamint a halmaradékot kifejezetten tilos. Annak függvényében, hogy gyors, illetve lassú komposztálási módszert alkalmazunk, akár több hét, illetve hónap lehet a házkörüli hulladék humusszá alakítása.