Mitől annyira finom a magyar kolbász?

magyar kolbász
magyar kolbász

Sokaknál már szeptemberben, de igazán csak októberben indul be a kolbász szezon. A különféle hazai fesztiválokon a magyar kolbász a sztárvendég, amelyiknek a finomabbnál finomabb fajtáit ismerhetik meg és szerencsés esetben meg is kóstolhatják az emberek. De milyen az igazi hazai ínyencség?

Rengetegen egyetértenek abban, hogy csípős kell legyen. Persze nem kell túlságosan csípjen, de azért szükséges érezni a szájban egy kis melegséget, amikor a magyar kolbász rágása történik. Az egyik legismertebb hungarikumról van szó, aminek a külföldiek mindig a csodájára járnak. Nyilván nem mindegyik magyar kolbász hungarikum.

A listán csakis a gyulai, a csabai és a debreceni változat szerepel. Ezeken kívül pedig elképesztően sokféle létezik. A magyar élelmiszerkönyvekben is temérdek fajtával találkozhat az ember. A magyar kolbász azonban legtöbbször legfeljebb 38 mm átmérővel rendelkezik. Ha vastagkolbászról van szó, akkor annak az átmérője elérheti akár az 5 cm-t is.

Természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, különböző szemcseméretűre aprított friss hús kategóriába tartozó, sertés, marha, baromfi húsról van szó. Az alapanyagok közé tartozhatnak a vadhús és nyilván a szalonna vagy baromfizsiradék, a marhafaggyú, valamint a jelleg- és ízkialakító anyagok is.

Amit a húsvéti sonka főzéséről tudni kell

Húsvétkor egyszerűen nem hiányozhat a terítékről a sonka. A húsvéti sonka sokoldalúsága és sajátos íze teszi ezt annyira kedveltté. Azonban ahhoz, hogy teljesen ki lehessen élvezni az általa biztosított ízvilágot, pár dologra oda kell figyelni a főzéskor. A húsvéti sonka zsíros rétege nagyon fontos és azt nem szabad eltávolítani, hiszen ez óvja meg a húst a kiszáradástól.

A főzés előtt egy akkora fazekat kell választani, amelyikben a víz a finomságot teljesen ellepi. A húsvéti sonka sohasem tehető kuktába, hiszen ebben nagyon hamar kifő belőle a zsír és a rostok túlságosan rágóssá válnak. Fontos ugyebár a főzési idő is, ami főleg a hús súlyától függ. Vannak olyan nagyobb darabok, amik 5 órát is főhetnek. Akkor kész az ínyencség, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle!