Néhány szóban a cross kerékpárról

cross kerékpár
cross kerékpár

Aki az arany középutat keresi, annak tökéletes választást jelent ez a típus. A cross kerékpár kényelme az egyedülálló váz geometriának köszönhető. Miért olyan fontos ez a tényező? A legkényelmesebbnek az ülő testhelyzet tűnik, mint például a cruiser bringák esetében.

Rövidtávon ez valóban kényelmes, de hosszútávon az alsó csigolyára nehezedő teljes testsúlyunk miatt elkezdhet fájni a hátunk. Az előre dőlt testhelyzet pedig a karokat fárasztja leginkább. Kissé döntött testhelyzetben tekerhetünk a kerékpár nyergében úgy, hogy nem kell teljesen a karunkra támaszkodnunk biciklizés közben.

A cross kerékpárokat gyakran keverik a trekking biciklikkel. Látszólag hasonlóak, viszont mégis vannak lényegi eltérések a típusok között. Leegyszerűsítve, a cross kerékpár egy sportosabb, lecsupaszított trekking, csomagtartó, sárvédő, zárd láncvédő, gyári világítás nélkül.

A cross biciklik rendszerint 28-as kerekekkel rendelkeznek, ami gyors haladást tesz lehetővé a keskeny külsőknek hála. Természetesen az első teleszkóp sem maradhat le a felszereltségét illetően, ami lágyabbá teszi a haladást az egyenetlen talajon.