Normális jelenség a szeparációs szorongás babáknál

szeparációs szorongás babáknál
szeparációs szorongás babáknál

Normális, hogy a kisgyermekünk sír, amikor elmegyünk tőle, de ez a tudat nem teszi kevésbé fájdalmassá az elválást. Tanuljon meg megbirkózni ezzel a tippjeinknek köszönhetően, amelyekkel a szeparációs szorongás babáknál könnyebben kezelhetővé válik. Sohasem könnyű elhagyni a babánkat, de különösen brutális, ha sikít, sír és kapaszkodik, amikor elindulunk. A szeparációs szorongás babáknál azonban a gyermekkori fejlődés normális része. Ez annak a jele, hogy a gyermek ragaszkodik a szüleihez.

Bár a kicsi sírása arra csábíthat, hogy lemondjuk a terveinket. Ha engedünk, azzal csak rontunk a helyzeten, amikor legközelebb el kell mennünk. A kisgyermekek pedig tényleg hajlamosak nagyon gyorsan megnyugodni, miután elmentünk. Hogy az elválás kevésbé legyen sokkoló, játsszunk kukucskálóst a kicsivel, hogy megerősítsük azt az elképzelését, miszerint mindig vissza fogunk térni. A szeparációs szorongás babáknál úgy is mérsékelhető, ha rövid időre, félórától egy teljes óráig magára hagyjuk őt valakivel, akit ismerünk és akiben megbízunk.

Mikor kezdődjön a baba hozzátáplálás?

Az, hogy mikor kell szilárdabb ételek fogyasztásához szoktatni a picit, hatalmas érzelmi döntés lehet, mind saját magunknak, mind a kisbabánknak. Bár itt nincs fekete vagy fehér, helyes vagy helytelen válasz, de van néhány irányelv, amit követhetünk, hogy a baba hozzátáplálás során biztosítsuk az igényeinek kielégítését. Mikor van a megfelelő időpont?

Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy az anya a gyermeket a születést követő első órán belül kezdje el szoptatni és élete első 6 hónapjában kizárólag szoptassa, ami azt jelenti, hogy semmilyen más ételt vagy folyadékot nem kap. A baba hozzátáplálás 6 hónapos kortól kezdve biztonságos, miközben a szoptatást 2 éves korig és azon túl is folytatni lehet. A szilárd ételek bevezetésekor az adagok általában kis falatokkal kezdődnek és idővel fokozatosan, természetesen növekednek, ahogy a baba egyre gyakorlottabbá válik és hozzászokik az evéshez. A baba hozzátáplálás kezdete tükröződik majd az anyatejben is, ami idővel fokozatosan csökkenni fog.