Őserdőből származik a kúszó filodendron

kúszó filodendron
Kúszó filodendron

Közép-Amerika őserdeiben honos virágok is megtalálhatóak a dísznövényeink között. Némelyik növény, amit nálunk cserépben dédelgetünk, hazájában óriási méretű, ilyen például a kúszó filodendron. Mivel hazája az esőerdő, ebből következik, hogy a kúszó filodendron kedveli a párás levegőt és a világos fényviszonyokat, de nem a tűző napsütést.

Meleg iránti igénye is magas, ezért a téli időszakban szüksége van 13-15 fokra. Amennyiben nem tudunk neki párás levegőt biztosítani, a rendszeres öntözés is elegendő számára. A kúszó filodendron, ha jól érzi magát a helyén, akkor gyorsan nő, ezért érdemes olyan helyre tenni, ahol ezt megteheti. Érdemes kéthetente tápanyaggal dúsított vízzel öntözni.

Szaporítása hajtásdugvánnyal történhet, ilyenkor jobban kell figyelni, hogy a föld mindig nedves legyen és a magasabb hőmérséklet sem árt. Túlöntözni nem szabad, hiszen nem mocsári növény. Sokan gondolják, hogy majd a növény lassan felszívja a ráöntött vizet, de ez nem így van. Mi sem vagyunk rákötve a tápanyagcsőre, időnként szükség van egy kis szünetre.