Papírból készült iratpapucs

Iratpapucs vétele a webáruházból
Iratpapucs vétele a webáruházból
Iratpapucs vétele a webáruházból

Igazából azt még egyetlen tudósnak és kutatónak sem sikerült tisztáznia, hogy a papírt ki találta fel valójában. Különféle leletek azért bizonyítékként szolgálnak az első olyan népcsoportra, akik papírhoz hasonló eszközöket alkalmaztak.

Az officemarket.hu oldalról nemcsak papír, hanem iratpapucs is vásárolható. Ez a különleges termék a különféle dokumentumok és nyomtatványok tárolására alkalmas. De térjünk vissza egy kicsit a papírra, amit napi szinten többször is használunk.

A leginkább elfogadott nézet szerint, valamikor i.sz. 105-ben a Han-dinasztiában uralkodó Ho-ti császár használt papírt selyem helyett. Régebben nem fából készült a pép a papírhoz, hanem ruhaanyagból és rongyból. A ruhát ledarálták, összezúzták, majd beáztatták vízbe úgy, mint ahogyan a fapépet is.

Később már üstökben főzték ki a pépet, hogy minél kisebb szemcséjű alapanyagot kaphassanak. Az iratpapucs is készülhet kartonból, aminek az alapja szintén a papír. A karton általában háromrétegű papírlemez, ami igen erős és ellenálló.