A Karib-térségben és Latin-Amerikában még mindig hagyománynak számít az egzotikus és különleges égetett szesz előállítása. A rum ár befolyásoló tényezője a származási helye. Ugyanis számos olyan ország van, amelyik rumot készít, viszont az eltérő hőmérsékleti és környezeti tényezőknek, az elkészítés módjának milyenségében rejlik igazán a különleges szesz íze. Sokan nem tudják, de a rum nem másból készül, mint a cukorgyártás egyik melléktermékéből, nevezetesen a melaszból.
Természetesen még a nádcukor levélből is erjeszthetik a rumot, aminek az íze nem fog megváltozni. Az édes levet először tölgyfahordóban érlelik, azonban a színét karamellel érik el. Ugyanis a rum önmagában nem olyan mélybarna, mint ahogyan azt legtöbben ismerik. A rum ár sokszor változik, ráadásul a gyártótól is függ. Egyes fajták rendkívül különlegesnek számítanak, hiszen a jó minőségű alapanyag nagymértékben befolyásolja az elkészült alkohol ízét. A fűszerezett és a gold fajták számítanak a legdrágábbnak a piacon, amelyek önmagukban is fogyaszthatóak.