Tátra Tea 14 féle ízben

Tátra Tea
Tátra Tea

Létezik egy gyógynövényeken alapú likőr, amit a Karloff cég állít elő, hegyi receptek alapján. Ez a Tátra Tea, aminek legnépszerűbb változata az 52% Original. Ebből évente több mint félmillió palack adnak el. Fekete-fehér teákat, gyógynövények és gyümölcsök kivonatait tartalmazza. Jelenleg 14 féle ízben kapható, de alkoholtartalma is széles.

A Tátra Tea gyógynövény kivonatot tölgyfahordókban érlelik, majd extrakciós és szűrési eljárás következik. Az érlelési folyamat 8 hétig tart. Az alkohol melaszból készül. Érlelés után az italt hagyják leülepedni, majd palackozzák. Az eredeti ital receptjét a Magas-Tátra régiójából származó emberek dolgozták ki. Régi szokás volt náluk, hogy a vendéget gyógynövényes itallal dúsított forró teával kínálták, hogy megvédjék a hidegtől.

Kiterjedt gyártása és forgalmazása 2003 elején kezdődött, amikor Ján Semaňák egyfajta „szlovák nemzeti italként” akarta forgalomba hozni. Eleinte csak kisebb szériában forgalmazták, majd amikor sikeres volt, 2004 elejétől nagyobb példányszámban is gyártották a Tátra Tea változatait.