Tudnivalók a könyvelés továbbképzésekről

könyvelés
Könyvelés

A fejlesztési tartalék képzés nagy segítség akkor, ha egy vállalkozás később szeretné elkölteni a bevétele egy részét. Az eljárás ismert és a könyvelés szempontjából pedig nem bonyolult. Nagy előnye a műveletnek, hogy az így átcsoportosított összeg csökkenti az adózás előtti eredmény mértékét. Ennek köszönhetően, a vállalkozások anélkül tudnak tőkét félrerakni későbbi fejlesztésekre, hogy abból idő előtt feleslegesen adózniuk kellene.

Természetesen a könyvelés során fokozottan oda kell figyelni néhány dologra. A NAV szerint, 2019-ben például gyakori hiba volt, hogy az elszámolás során a mérleg adataira vonatkozó sor nem lett kitöltve, vagy pedig hibás adatok szerepeltek benne.

Szintén visszatérő probléma, hogy a már lekötött tartalék a saját tőke elemei között nem szerepel. Ha odafigyelünk a könyvelés folyamatára, a fejlesztési tartalék képzést bátran használhatja a legkisebb vállalkozás is. Ne feledjük, az így képzett tartalék felhasználása azonban határidőhöz van kötve, amit ajánlatos mindig szem előtt tartani.