A tüzelőanyag árak összehasonlítása fontos szempont

Tüzelőanyag árak összehasonlítása
Tüzelőanyag árak összehasonlítása

A téli fűtési szezon közeledésével, számos háztartás küzd a megfelelő tüzelőanyag beszerzésével, megfelelő mennyiségben és minőségben. Hiszen azok, akik nem földgázzal fűtenek, illetve vegyes tüzelést használnak, mindenképpen szükségük van egyéb alternatívára, fára vagy szénre is. Ilyenkor a tüzelőanyag árak összehasonlítása kulcsfontosságú feladat.

Az adott fűtőanyag ára nem feltétlenül van összefüggésben annak fűtőértékével. Ezt fontos szem előtt tartani és annak megfelelően kiválasztani a legjobbat. A tüzelőanyag árak összehasonlítása szempontjából fontos tisztázni, hogy fa vagy szén legyen. A fa és a szén esetében egyaránt meghatározó az anyag fajsúlya és fűtőértéke.

Mivel mindkét esetben súlyra vásároljuk meg az adott fűtőanyagot, nem mindegy, hogy az milyen hatásfokot képvisel. A tüzelőanyag árak összehasonlítása ezért kulcsfontosságú a háztartás költségvetésének meghatározása szempontjából. A szén alapvetően jobb hatásfokkal rendelkezik, mint a fa. Ebben a kategóriában is többféle megoldás jöhet szóba. A fekete és barnaszén a legjobb a kategóriájában, azonban ár-érték arányban nem a legjobb.

A lignit brikett rendelkezik olyan paraméterekkel, amelyik jó választásnak tűnik ár és fűtőérték alapján. A lignit szállítás minden forgalmazó szempontjából megoldható a vásárló igénye szerint, ezért nagymennyiség esetén sem okoz problémát. A brikett vagy tojás kialakítás miatt, számos előnyt nyújt a felhasználónak. Nem okoz koszolódást, nem porlik. Így a kazánház nem lesz csupa szénpor. Mivel a lignit szállítás általában igény szerint 25 kg-os zsákos kiszerelésben van megoldva, kényelemes és praktikus a kezelése és tárolása is.

Felhasznált mennyiség függvényében, természetesen a lignit szállítás megoldható nagyobb, akár big-bag zsákos kiszerelésben is, amiben kb. 1000 kg brikett fér el. A gazdaságos téli tüzelés érdekében nem lehet csak a szénre hagyatkozni, mivel ez egy nehezen, de annál jobban melegítő anyagról van szó. Tehát, a kazánba magas hőfokon gyullad, így először mindenképpen szükség van fával történő tűzgyújtásra, a megfelelő gyulladáspont elérése érdekében