Üzemanyagtartály tisztítás csak szakszerűen

Üzemanyagtartály tisztítás

 

Üzemanyagtartály tisztítás
Üzemanyagtartály tisztítás

A tartályokban bekövetkező bármilyen folyamat elvégzése előtt, azokat minden esetben, kivétel nélkül ki kell tisztítani. Az üzemanyagtartály tisztítása a tartályvizsgálatot meg kell, hogy előzze, tehát egyfajta előfeltétele a tisztítás, a vizsgálatnak. Az, hogy a tartály vizsgálata tisztítás nélkül tilos a jogszabályokban is lefektetett tény. Az üzemanyagtartály tisztításáról hivatalos dokumentumnak is tanúskodnia kell, anélkül, és a megfelelő személyek aláírásának hiányában a munka nem kezdhető meg.

Ehhez szükségesek még a pontos mérési adatok, a védő, és mentőeszközök birtoklása. Az üzemanyagtartály tisztításainak kritériumai nem érnek itt véget. Magát a munkafolyamatot kizárólag felnőtt korú, azaz 18. életévét betöltött, mind egészségügyileg, mind szakmailag hozzáértő személy végezheti el. Ez még nem minden. Az üzemanyagtartály tisztítását ugyanis minimum két szakszerű felügyelőnek kell kísérnie, figyelnie, koordinálnia, és kontrollálnia.

A tisztítás során nélkülözhetetlen, hogy a szellőztetés megfelelő minőségű legyen, és a szerszámok is robbanásbiztosak kell, hogy legyenek.

Az üzemanyagtartály tisztítás nem gyerekjáték. Nem véletlen tehát, hogy ezzel a területtel több paragrafuson keresztül is foglalkozik a törvény. A jogszabályok betartása arra kívánja ösztönözni, rávezetni a tisztítást végzőket, hogy munkájuk alapos, veszélymentes, és balesetbiztos legyen. Az üzemanyagtartály tisztítása épp az üzemanyag mérgező, éghető tulajdonsága miatt kifejezetten kockázatos tevékenység, amit hozzáértés nélkül nem szabad végezni. Az sem véletlen, hogy az üzemanyagtartály tisztításához nem elegendő egy, szakértő kéz, mindenképpen szükséges két, szintén szakértelemmel rendelkező felügyelő jelenléte. Így biztosítható a munkafolyamat biztonságos elvégzése, a törvények szerint is. Mindaddig, míg az üzemanyagtartály tisztítása nem történt meg tilos bármilyen munkafolyamatba belekezdeni. Az üzemanyagtartály tisztításának felülvizsgálata minden esetben a tartállyal kapcsolatos munkálatok előtt történik meg, ez a rendszer is azt szolgálja, hogy minimalizálható legyen minden kockázat.