Videokártya gyorsítási trükkök: de csak óvatosan

Videókártya gyorsítás
Videókártya gyorsítás

Az alaplap, processzor és memória után, talán a videokártya a számítógép egyik legfontosabb alkatrésze, hiszen nélküle nem tudnánk semmit megjeleníteni a monitoron. Egyszóval sem írni, sem olvasni, sem filmet nézni nem lehetne videokártya nélkül.

Videojátékokat pedig egyáltalán nem hajtana meg nélküle a számítógép. Ezért igencsak jelentős alkatrészről van szó. Napjainkban az egyre növekvő igényeknek, és a gyártók versengésének köszönhetően olyannyira nagy teljesítményű videokártyák kerülnek a piacra, amit valójában egy átlagember, még ha rendkívül nagy videojátékos is, nem tud teljes egészében kihasználni.

Ezekkel csupán az a baj, hogy az átlagember nem is tudja megvásárolni, így olyat szerez be, amire a pénze éppen futja. Bár igaz, hogy pár tízezer forintért már elég erőteljeseket lehet találni, amik a jelenlegi videojátékokat gond nélkül meghajtják, de sokaknak több tízezret kiadni egy videokártyára kivitelezhetetlen feladat.

Annak érdekében, hogy mégis a meglévő alacsonyabb teljesítményű videokártyák nagyobb hatékonysággal működjenek, létezik néhány trükk, amit ha bevetünk, akkor ösztönöző erővel hat ezekre a számítógép alkatrészekre. Régebben ezt úgy próbálták meg kivitelezni, hogy több videokártyát kötöttek össze, azonban ahhoz, hogy ez megoldható legyen, sok szempontból egyezniük kellett.

Ma már léteznek más megoldások. Az egyik lehetőség, hogy belépünk a VGA meghajtó programjába, ahol állíthatjuk az órajeleket. Azonban az nVidia esetében le kell tölteni az nVidia System Tools nevű programot a gyorsításhoz. Arra vigyáznunk kell, hogy a driverünket is frissítsük, lehetőleg a legújabb kiadott verzióra.

A meghajtó programot lehetőség szerint mindig a gyártó oldaláról töltsük le, ugyanis ez a legkompatibilisebb. A tuningolást/gyorsítást csak fokozatosan hajtsuk végre, kis lépésekben, azaz 5-10 MHz-enként, és minden emelést követően indítsuk újra a gépet.

Vigyázni kell, mert a nagyobb teljesítmény során a videokártya több hőt termel, aminek az elvezetését valahogy meg kell oldani. Amennyiben erre nincs lehetőség ne is fogjunk hozzá, különben túlhevülhet, ami miatt a videokártya feladhatja a szolgálatot.