A parasztház átalakítást tanácsos profikra bízni

parasztház
Parasztház

Régebben mindenki kizárólag maga végezte a lakásfelújítást, de ma már számos szakosodott cég van erre a célra. Ők magasan képzett szakemberekkel rendelkeznek, akik bármilyen típusú munkát gyorsan és hatékonyan elvégeznek. A megbízónak csupán anyagi forrásokra van szüksége. Természetesen, manapság egyesek saját kezűleg végzik a parasztház átalakítás folyamatát, de általában azért, hogy pénzt takarítsanak meg. Ha Ön is ezen a lehetőségen gondolkodik, akkor először el kell döntenie, hogy mit szeretne, milyen eredményeket akar elérni és pontosan mit kíván látni az otthonában.

A legjobb megoldás nyilvánvalóan az, ha egy profi cég segítségét kéri, ahol képesek lesznek kifejezetten az igényeihez igazodó egyedi tervet készíteni, segítenek átgondolni az összes részletet és kiválasztani a szükséges építőanyagokat a parasztházhoz. Ezen túlmenően, költségbecslést kell készíteni a parasztház felújításának összes költségéről is. Így, a két legfontosabb dolog a projektterv és a költségbecslés. Látható tehát, hogy egy parasztház teljes felújítása gondos előkészületeket igényel. A tervezési projektet úgy kell elkészíteni, hogy az érthető legyen mind a munkásoknak, mind az ingatlan tulajdonosainak, valamint figyelembe vegye az ügyfél minden kívánságát. Ezért is kívánatos, hogy a munkálatokat egy profi cég kezelje.

Milyen külső szigetelő anyagok ajánlottak a felújításhoz?

Nagyjából ez az egyik legvitatottabb kérdés manapság, amikor egy vályogház felújítása kerül középpontba. De az őseink miért nem fektettek ekkora hangsúlyt a hatékonyabb hőszigetelés kialakítására? Ennek főleg az volt az oka, hogy anno a kemencét és a kályhát addig lehetett tömni, amíg a csövön kifért. Viszont napjainkban az energiaárak és a fenntarthatóbb jövőkép érdekében, a külső szigetelő anyagok okosan történő felhasználásában látják a szakemberek a megoldást. Tény, hogy egy jó hőszigetelő rendszerrel jelentősen lehet csökkenteni a fűtési számlán. Az is tény, hogy egy közel egy évszázada épült vályogház szigeteléséhez a mai külső szigetelő anyagok közül nem mindegy mit használunk fel. Manapság már beszerezhető a direkt erre a célra kifejlesztett szigetelőanyag, ami egyesíti az ásványi gyapot és a polisztirol előnyeit.

A kőzetgyapotot azért szeretik, mert jó páraáteresztő képességgel rendelkezik. Az ára viszont magas és a munkafolyamat is nagyobb kihívást jelent. A polisztirol viszont könnyen megmunkálható, olcsó és szintén remekül szigetel. E két termék ötvözéséből és a hátrányaik lefaragásából egészen kiváló vályogházakhoz megfelelő szigetelés jött létre. Persze nem érdemes rögtön ezzel kezdeni, amíg a vízszigetelés nem tekinthető megoldottnak. Egy parasztház felújításának a lehetőségét és a kivitelezés menetét tulajdonképpen ez határozza meg a legjobban. Nem lesz egyszerű dolgunk akkor, ha a ház olyan helyen található, ahol rendszeresen gondot okoz a belvíz. Megoldások viszont mindig léteznek, a kérdés csupán annyi, hogy meddig vagyunk hajlandóak elmenni ezek elérése érdekében?

Ház szigetelése hungarocellel – ne kövessünk el hibát!

Mint alapanyag, kiválónak számít. A gond akkor van, hogyha a kivitelező vagy mi magunk hanyagul állunk hozzá az egészhez. A ház szigetelése hungarocellel az egyszerűbb feladatok közé tartozik, viszont ez nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelni a részletekre. Mindenekelőtt fontos előkészíteni a falat a szigetelés fogadására. El kell távolítani a port és a törmelékeket. Mindig figyeljünk arra, hogy a kezdőprofil legyen vízszintes, különben a végeredmény teljesen ferde lesz. A szigetelőlapok hézagmentes illeszkedése rendkívül fontos, ha valóban hatékony hőszigetelést szeretnénk létrehozni.

Ha a lapok közé megy a ragasztó, akkor az illeszkedés sem lesz megfelelő. A dübelezés kihagyásával kockáztatjuk az egész szigetelés stabilitását. A szakemberek 6 dübelt ajánlanak négyzetméterenként. Ezzel elkerülhető a hőmérsékletváltozás okozta zsugorodás és tágulás is. A fennmarad hézagokat mindenképp fújjuk ki purhabbal, a maximális hatás elérése érdekében, mert ennek hiánya is csökkentheti a hőszigetelő képességet. Nem mindenki fordít gondot az élvédők felhelyezésére. Persze néhány hétig jó lesz az úgy is, de amikor elkezd repedezni, töredezni, az végül hatással lehet az egész szigetelésre, nem beszélve az esztétikai szempontokról. Ha kész a ház, akkor lássunk egy praktikus ötletet a garázst illetően is!

Jól védi az autót télen a szigetelt mobilgarázs

Sok járműtulajdonos kíváncsi arra, hogyan lehet megfizethető építőanyagokból gyorsan garázst építeni? A szabadban parkoló jármű különböző időjárási hatásoknak van kitéve. Ez nemcsak a fényezést égeti, hanem gyorsan korrodálja a karosszériát, az alkatrészeket és a motorháztető alatti elemeket is. Ma már számos építőanyag áll rendelkezésre egy szigetelt mobilgarázs építéséhez. Nemcsak költségben, hanem fajsúlyban is különböznek, ami meghatározza az épület alapjának típusát. Minél könnyebb a szerkezet, annál kevésbé fontos az alap erőssége. A hidegebb évszakokban a garázsnak melegnek kell lennie.

Hogy ne kelljen pénzt költeni a fűtésre, gondoskodni kell a minőségi falszigetelésről. A polisztirolhab, amit gyakran használnak a fémvázas szerkezetek építésénél, kiváló szigetelést biztosít. Az első és legfontosabb érv, ami a szigetelt mobilgarázs mellett szól, a viszonylag alacsony költség. Egy garázsnak nem kell többe kerülnie, mint egy háznak! A járműtulajdonosok egyre gyakrabban döntenek a fém konstrukciós épületek mellett, mert azok hasznosak, kényelmesek és megfizethetőek. Az építmény összeszereléséhez mindössze néhány napra van szükség. Ez nagyon kényelmes, különösen akkor, ha szeretné, hogy a szigetelt mobilgarázs a hideg évszak előtt készen állna.