Páratlan ízével hódít a calvados

calvados
calvados
Hazánkban is sokan kedvelik az almaborból készült gyümölcspárlatot. Főleg a calvados a nagy kedvenc, ami a normandiai régióból származik. Itt és sok más francia területen előszeretettel használják erre az italra a calva rövidítést. A története természetesen, mint sok más francia italra vonatkozóan, több száz éves múltra tekint vissza.
Normandiában a középkor vége felé már készítettek almaborból különböző párlatokat, ám az első hivatalos főzőegylet a 16. században látott napvilágot. A calvados név és elnevezés törvényileg csak az 1950-es évektől kezdődően lett eredetvédett. Azóta csak az a nedű viselheti a calvados megnevezést, amelyik almaborból készül a megfelelő előírások és gyártási szabályozások mentén.

Az elkészítését illetően fontos még tudni, hogy a csakis a fent említett régióból származhat a valódi ital. A nedű gyártásánál nagyon fontos a friss almalé cukor- és savtartalma. A calvados készítésekor keserédes, savanyú, keserű és persze édes almákat is felhasználnak. Hazánkban a calvados megvehető a premiumitalnagyker.hu oldalán.