Megfelelő óvintézkedéseket igényel a bojler bekötése

bojler bekötése
Bojler bekötése

Nem minden elektromos vízmelegítőt kell ugyanúgy csatlakoztatni. A konyhai mosogatóhoz vagy fürdőszobai mosdókhoz tervezett kisteljesítményű fűtőtestek némelyikének tápkábele egy dugóban végződik. Ilyenkor a bojler bekötése triviális, de mi van akkor, ha a vízmelegítőnek nincs dugója? Az elektromos átfolyós vízmelegítők a készülék teljesítményétől függően lehetnek egyfázisúak vagy háromfázisúak. Megfelelően földeltnek kell lenniük és az áramellátásukat biztosítékkal kell védeni.

Az elektromos bojler bekötése során alkalmazandó lépéseket és ábrákat az adott készülék használati utasításában találjuk meg. Ne feledjük, hogy a csatlakoztatást szakképzett villanyszerelőnek kell elvégeznie. Az elektromos rendszerhez való csatlakozás mellett, a vízmelegítőt a vízellátáshoz is csatlakoznia kell. A vízcsatlakozás csak tömítéssel ellátott, rugalmas tömlőkkel történhet. Műanyag zacskók vagy teflonszalag nem használható. A bojler bekötése után, a készüléket a fűtési funkció beindítása nélkül ki kell szellőztetni és át kell öblíteni.

A váltó kapcsoló bekötése nem nehéz feladat

Ha egy vagy több nyomógombot használunk, az lehetővé teszi egy adott fényforrás be- és kikapcsolását. Ezek az eszközök egyes, kettes vagy hármas típusokra oszthatóak, így egy nagyobb lámpában meghatározott számú izzó világíthat. Ezek némileg eltérő telepítést igényelnek, de a csatlakozásuk nem tér el jelentősen egymástól. A váltó kapcsoló bekötése egyszerű feladat, de néhány alapvető szabályt be kell tartani. Mindenekelőtt a biztonságról kell gondoskodni. A váltó kapcsoló bekötése előtt ki kell kapcsolni annak az áramkörnek az áramellátását, amire a kapcsolót felszereljük.

Ehhez mozgassuk a kapcsolószekrényben lévő automata kapcsoló karját kikapcsolt állásba. Miután kikapcsoltuk a készüléket, jöhet a beszerelés. Egyes kapcsolók esetében ez rendkívül egyszerű. Csatlakoztassuk a tápdobozból érkező fázisvezetéket a tápvezetékkel és már kész is. Szerencsére a legtöbb modern kapcsolót úgy címkézik fel, hogy a váltó kapcsoló bekötése során egyértelmű legyen miként kell eljárni.